Akademi Jurugambar & Juruvideo Profesional

Professional Photographer & Videographer Academy Since 2007

| Utama | Latar Belakang | Foto APV | Testimoni | Pertandingan | Sebalik Tabir | Hubungi Kami | Terma Dan Syarat | Eddie PhotoVideo |
 
Akademi PhotoVideo (001940127-U) juga telah didaftarkan dibawah syarikat CMC Tech Resources (001473564-K) dan dibawah Kementerian Kewangan Malaysia serta Kontraktor Bumiputera (357-02141084). Akademi PhotoVideo ditubuhkan pada tahun 2007 dan mengambil masa 6 bulan penyelidikan.
 
* Kami akan mengumumkan tarikh kursus akan datang di website ini. Sekiranya anda minat untuk mengikuti kursus akan datang anda boleh emailkan kepada kami tajuk "kursus fotografi" berserta nama dan no telefon. Kami akan menghubungi anda setelah mendapat tarikh yang bersesuaian.
 
emailkan ke
 
info@akademiphotovideo.com
 
Tajuk : Akademi PhotoVideo
 
Sekiranya terdapat sebarang masalah sila hubungi saya di
 
HP : 013-3913102
YM : cmctech2004
SKYPE : eddiephotovideo
FB : eddie photovideo
 
 
Sukatan Pembelajaran
 
Kami menekankan secara terperinci setiap topik yang diajar sambil anda mengaplikasikan apa yang diajar secara terus pada kamera bagi setiap subjek. Ianya tidak diajar didalam mana-mana buku ataupun didalam forum mahupun di internet.
 
Kursus Asas Fotografi + Lanjutan
 
Isi kandungan pembelajaran secara keseluruhannya merangkumi :
 
Kamera
 
1. Komposisi Asas
2. Penggunaan ISO
3. Eksposure "dedahan"
4. Aparture
5. Kelajuan Shutter
6. Jenis Dedahan
7. Metering.
8. Fokus dan mode fokus
9. White Balance
10. Warna
 
Lensa
 
1.Focal Length
2.Jenis-jenis Lensa
3.Penapis
4.Fokus
 
Fakta Penting Semasa Mengambil Gambar
 
1.Mengawal komposisi
2. Deep Of Field
3. Perspective
4. Mengawal Exposure
5. Cahaya
6. Seni Lihat
7. Sudut Pandangan
8. Rule Of Third
9. Sunny 16
10. Panning
11. Kualiti imej (RAW, Jpeg)
12. Pengunaan cahaya (flash,
     reflector, natural light)
   
- Potrait Fotografi
- Fotografi Sukan 
- Kandid
- Photojournalism
- Indoor dan outdoor
- Protokol dan adat
- Teknik mengambil
  gambar koprat,
  berkumpulan, aksi, VVIP
  serta Sultan/Raja.
- Apa yang perlu dan tidak 
  perlu anda lakukan
 -Komunikasi dengan  
  pelanggan atau "public
  relation"
- Asah mata
- Bagaimana nak
  memulakan kerjaya sbg
  jurugambar
- Harga anda
 
Latihan amali :
 
Photojournalism, sunny 16,  potrait, scenery, panning, light trail, light painting, night shot, slow and high speed, macro dan pelbagai.
 
Teknik Eddie PhotoVideo dimana para peserta akan diajar sama seperti team Eddie PhotoVideo melakukan latihan sebelum ianya diserapkan sebagai jurugambar EPV. Kesemua team EPV dicungkil bakatnya semasa di dalam kelas APV. Anda akan diajar bagaimana mengayakan model untuk menampakkan gambar lebih hidup, semulajadi, seni, terperinci dan kandid “Lively, natural, candid, artistic and detailed”

Dan pelbagai topik yang hangat diperkatan
 
         Kami meminta setiap peserta dapat memberikan 5 keping gambar bercetak bersaiz 5R sebelum bermulanya kelas supaya kami dapat melihat gambar yang diambil sebelum dan selepas kursus.


Pendaftaran bermula pada waktu pagi dan seterusnya sesi teori berserta praktikal dan foto kritik sehinggalah ke tengah malam.Anda akan didedahkan kepada photojournalism, potrait, scenery, panning, light trail, light painting, sunny 16, macro dan pelbagai. Kesemua peserta di sediakan kemudahan yang selesa bagi membolehkan anda belajar dengan tenang. Penghinapan disediakan diatas permintaan.
 
      Keesokan pagi selepas sarapan para peserta akan didedahkan latihan mengambil gambar portrait, scenery serta mempelajari mengenai sudut, asah mata dan, soal jawab. Selepas makan tengahari  para peserta hendaklah memilih gambar terbaik yang diambil sepanjang tugasan dan praktikal dan dibentangkan serta mengulas setiap gambar yang diambil.Soal jawab dan photo kritik juga akan dilakukan. kemudian tugasan malam kedua akan diteruskan sehingga jam 11malam.
 
      Keesokannya pada hari ketiga, kursus lanjutan dimana selepas sarapan tugasan terakhir akan diberikan tetapi secara berkumpulan. Selepas makan tengahari anda akan diajar teknik panning. Kemudian pembentangan atau ulasan gambar akan dilakukan sehinggalah anda diajar pengunaan speedlight dan flash. Topik terakhir iaitu gambar koprat dan graduation akan dilakukan sebelum tamat. Jadual yang padat sehingga 3 hari 3 malam memberikan anda bermesra dengan kamera anda sepenuh masa sehinggalah anda dapat mengendalikannya dengan mudah.
 
 
Sebahagian gambar-gambar semasa berlangsungnya kursus fotografi Akademi PhotoVideo di seluruh Malaysia termasuk Borneo dan Austalia.
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 29, 10hb & 11hb Mei 2010 di Tang Dynasty Parkn Hotel, Kota Kinabalu
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 27, 20hb & 21hb April 2010 di Brisdale Hotel, Kuala Lumpur
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 25, 6hb & 7hb Feb 2010 di Nur Lembah Pangsun,Kuala Lumpur
 
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 23, 16hb & 17hb Januari 2010 di Tang Dynasty Park Hotel, Kota Kinabalu
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 22, 21hb Disember 2009 di Agrotek Garden Resort, Hulu Langat
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 20, 19hb Oktober 2009 di Agrotek Garden Resort, Hulu Langat
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 14, 23hb & 24hb Mei 2009 di Brisdale Hotel, Kuala Lumpur
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 11, 15hb Mac 2009 di The University Of Queensland, Brisbane, Australia.
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 10, 7hb & 8hb Mac 2009 di Duta Vista, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 9, 17hb, 18hb & 19hb Januari 2009 di Nur Lembah Pangsun, Hulu Langat, Selangor.
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 8, 25hb & 26hb November 2008 yang ditempah khas oleh Institut Latihan Islam Malaysia, Bangi, Selangor.
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 7, 18hb & 19hb Oktober 2008 di Templer Park Resort, Rawang Selangor
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi Bomba dan penyelamat Malaysia di Wakaf Tapai, Kuala Trengganu, Trengganu
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 3, di Ulu Yam, Rawang Selangor
 
Gambar para peserta pada kelas Akademi PhotoVideo 2, di Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur

 
Belajar Fotografi, Kursus Jurugambar, Seminar Fotografi, Sekolah Fotografi, Kursus Fotografi, Bengkel Jurugambar, Bengkel Fotografi, Kelas Jurugambar, Kelas fotografi, Photography Course, Photo School, Photography Class, Photography Workshop