Gambar Pertandingan/Perkongsian Kursus Fotografi

* Para pemenang telah diadili mengikut warna, komposisi, sudut, “contrast”, “deep of field”, kedudukan model serta berlandaskan kepada gambar yang dihantar. 

* Kepada yang tidak menang di harap anda tidak berputus asa dan belajar dari kesilapan terutamanya overexposed dan kedudukan model semasa mengambil gambar. Walaubagaimanapun saya lihat banyak peningkatan dari segi kualiti gambar. 

* Syabas kepada para pemenang musim ini dan musim yang lepas. Gambar Pertandingan Telah DiHentikan Pada 31hb Disember 2009 Dan Digantikan Dengan Perkonsian Gambar Melalui FB. 

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 7hb & 8hb Mac 2009

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama thumb drive 4G, kedua thumb drive 2G dan ketiga thumb drive 1G

Komen : Terdapat 2 kombinasi gambar malam dan siang yang baik di mana kesemuanya menggunakan cahaya semula jadi tanpa penggunaan flash. Zaid telah menggunakan teknik yang dipelajari dengan baik dimana 100% pengunaan kamera secara manual pada waktu siang dan malam. Beliau dapat mengimbangi penggunaan Aperture, ISO dan Speed terutamanya pada waktu malam. Gambar banggunan Sultan Abdul Samad menarik perhatian terutamanya kilauan lampu seperti bintang menyerlahkan dan menghidupkan lagi suasana banggunan tersebut. Gambar kedua mempunyai daya tarikan dimana model tersebut nampak ayu dan mempunyai latarbelakang bokeh yang baik yang menyerlahkan lagi subjek. Warna yang cantik serta tiada under dan overexposed. 

Komen : Gambar pertama banggunan Sultan Abdul Samad agak tengelam disebabkan sudut yang salah. Fandy boleh naikkan sedikit lagi lens kamera tersebut dan menghala ke bangunan Sultan Abdul Samad supaya subjek yang hendak diambil timbul. Gambar masih boleh diterima disebabkan tiada under expose walaupun diambil pada waktu malam dan tiada pengunaan flash. Gambar kedua amat baik dimana tiada under dan overexpose. Sudut dan kedudukan model yang menarik ditambah lagi dengan senyuman yang menawan. Gambar yang berlatarbelakangkan hutan amatlah sukar dimana cahaya adalah lebih rumit. Walaubagaimanapun Fandy telah menggunakan teknik yang diajar secara baik dan dapat mengatasi under expose pada subjek.   

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 17hb & 18hb Januari 2009

This image has an empty alt attribute; its file name is Pangsun%201%20(1).jpg

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama thumb drive 4G, kedua thumb drive 2G dan ketiga thumb drive 1G

Komen : Terdapat 3 kombinasi gambar yang berlainan terbaik di mana ketiga-tiga gambar tersebut agak sukar dimana sudut dan pencahayaan yang baik dengan tanpa menggunakan flash pada waktu malam. Kawalan kelajuan yang rendah tanpa menggunakan tripod pada kelajuan  0.2 saat. Haji Ramlan telah menggunakan teknik yang dipelajari dengan baik dimana sudut atau angle gambar pertama amat baik dan tiada overexposed walaupun terdapat sedikit cahaya matahari dicelah pokok. Gambar kedua tanpa menggunakan flash di waktu malam adalah amat sukar walaubagaimanapun Haji Ramlan mengambil kesempatan dengan mencuri cahaya yang ada pada sekeliling objek/model. Gambar ketiga amat sukar tetapi beliau dapat mengatasinya dengan baik walaupun tanpa menggunakan tripod. Dengan kelajuan 0.2 saat adalah amat sukar bagi pelajar baru untuk mengatasi gegaran dan mengawal dari overexposed. Tahniah kerana Haji Ramlan dapat menggunakan kesemua teknik yang diajar dengan betul walaupun dengan hanya sehari kelas teori dan praktikal. Ketiga-tiga gambar ini amat sukar diambil bagi seorang pelajar baru yang kali pertama menggunakan secara 100% manual terutamanya pada waktu malam tanpa menggunakan flash atau speedlight dan teknik kelajuan rendah tanpa menggunakan tripod bagi menampakan aliran air yang mengalir. 

Komen : Gambar yang baik dimana tiada under. Sudut dan kedudukan yang menarik. Gambar yang berlatarbelakangkan rumah lama amat menarik dimana warna pada objek/model timbul serta menyerlahkan lagi model tersebut. Gambar kedua close up yang baik. Gambar ketiga sudut dan kawalan cahaya yang baik terutamanya dicelah pokok buluh dan tiada overexposed. Tahniah kerana dapat menggunakan teknik 100% secara manual sama seperti dengan Haji Ramlan. 

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 18hb & 19hb Oktober 2008

This image has an empty alt attribute; its file name is 770%20Group%20Templer%20Park%20copy.jpg

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama thumb drive 4G, kedua thumb drive 2G dan ketiga thumb drive 1G

 Komen : Gambar yang baik terutama sudut dan penjagaan cahaya yang cukup, walaupun terdapat sedikit overexposed bagi gambar pertama dibahagian pipi kiri. Gambar tanpa menggunakan flash di waktu malam adalah amat sukar walaubagaimanapun Najib dapat melakukannya dengan baik. Posisi dan kedudukan subjek yang betul serta tone warna yang menyerlah. Kedua-dua gambar ini amat sukar diambil iaitu waktu malam tanpa menggunakan flash atau speedlight dan aliran air yang mengalir. 

Komen : Gambar yang baik dimana tiada under dan over exposed cuma sedikit over di bahagian belakang air terjun. Sudut dan kedudukan yang menarik. Sama seperti di atas dimana kedua2 gambar ini agak sukar diambil, walaubagaimanapun tahniah kepada Hamli juga kerana berjaya.  

Komen : Gambar yang baik dimana tiada under dan overexposed. Gambar pertama amat menarik terutamanya terdapat eye contact dan kedudukan frame yang menarik. Gambar kedua terdapat halangan dimana kedudukan lampu menghalang subjek atau model yang hendak diketengahkan. Anda boleh mengubah kedudukan lampu tersebut dengan mengambil gambar dari sudut tepi sedikit.  

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 24hb August 2008

This image has an empty alt attribute; its file name is Group%20Photo-24%20Aug%20copy.jpg

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama thumb drive 4G, kedua thumb drive 2G dan ketiga thumb drive 1G

Komen : Mempunyai gambar yang baik dimana tiada under dan over exposed. Kedudukan gambar silhouette dan sudut yang menarik. Gambar bunga api agak terhad dimana kurang percikan cahaya. Guna speed rendah 5 saat ke 8 saat ataupun bulb bagi mendapatkan ipak yang lebih besar dan menarik. Kedudukan gambar potrait pada frame dan posisi yang tepat serta tone yang menarik dan senyuman yang menarik daripada model. Tiada pemenang bagi tempat kedua dan ketiga kerana kami hanya menerima 4 penyertaan sahaja daripada 12 orang peserta. Gambar yang dihantar tidak memenuhi spesifikasi yang dikehendaki. Oleh itu hanya tempat pertama sahaja pemenang untuk kelas kali ini. 

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 22hb Jun 2008

This image has an empty alt attribute; its file name is Group%20Photo-22nd%20June%20copy.jpg

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama thumb drive 4G, kedua thumb drive 2G dan ketiga thumb drive 1G

Komen : Kombinasi keseluruhan kedua-dua gambar iaitu potrait siang dan malam yang baik. Tone warna  yang menyerlah serta tiada “over dan under exposed” pada kedua-dua gambar tersebut. Terdapat “deep of field” serta kedudukan gambar potrait pada frame dan posisi yang tepat. Skin tone yang menarik, mempunya eye contact yang tepat pada kamera dan senyuman yang menarik. 

Komen : Gambar potrait siang dan malam yang bagus tiada over dan under exposed cuma kedua-dua gambar tiada eye contact dengan kamera. Terdapat “deep of field” dan warna yang menyerlah pada potrait serta skin tone yang menarik.   

Komen : Gambar potrait siang dan malam yang baik serta tiada over dan under exposed terdapat eye contact dengan kamera pada kedua-dua gambar. Gambar kedua iaitu pada sebelah malam mempunyai cahaya yang agak keras sedikit tetapi masih dalam kawalan. Terdapat “deep of field” dan warna yang menyerlah pada potrait pada kedua-dua gambar. 

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 11hb Mei 2008

This image has an empty alt attribute; its file name is Copy%20of%20Group%20Photo-11thMay%20copy.jpg

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama thumb drive 4G, kedua thumb drive 2G dan ketiga thumb drive 1G 

Komen : Kombinasi keseluruhan kedua-dua gambar iaitu pemandangan dan potrait yang bagus. Warna yang menyerlah serta tiada “over exposed” pada kedua-dua gambar tersebut. Terdapat “deep of field” serta kedudukan gambar potrait pada frame dan posisi yang tepat. Skin tone yang menarik dan mempunyai eye contact yang tepat pada kamera. Gambar pemandangan yang baik dengan penuh kehijaun fauna serta aliran air yang lembut. Kombinasi yang menarik dianatara tanah air dan pokok. 

Komen : Gambar potrait yang bagus dan pemandangan yang sederhana. Terdapat “eye contact” model dengan kamera serta tiada “overexsposed”. Terdapat “deep of field” dan warna yang menyerlah pada potrait. Gambar pemdangan yang baik tetapi aliran air yang mengalir kurang lembut. Kedua-dua gambar potrait dan pemandangan yang tiada over exposed.    

Komen : Gambar yang sederhana baik. Kedudukan frame gambar pemandangan yang baik tetapi over exposed pada aliran air. Kedudukan frame bagi gambar potrait yang salah dimana ianya berbentuk horizontal ataupun landscape. Gambar potrait hendaklah berkedudukan vertical ataupun potrait.  Mempunyai tone warna yang baik dan tiada over exposed. Terdapat “deep of field” dan mode warna yang baik. 

Gambar-Gambar Pemenang Kursus Pada 1hb Mac 2008

This image has an empty alt attribute; its file name is Group%20Photo-13thApril2008%20copy.jpg

(Syarat Utama Ialah Gambar Asal Dari Kamera Dan Tiada Suntingan Dibuat)

Hadiah Utama pen drive 4G, kedua pen drive 2G dan ketiga wang tunai RM20

Tempat Pertama Jurugambar : Ahmad kamal (Seremban, Negeri Sembilan) Hadiah Utama pen drive 4G

Komen : Kombinasi keseluruhan yang baik. Warna yang menyerlah serta tiada “over exposed” terutamanya pada baju gown putih. Terdapat “deep of field” serta kedudukan gambar potrait yang tepat 

Tempat Kedua Jurugambar : Daalia Abdul (Ipoh, Perak)Kedua pen drive 2G

Komen : Kelihatan wajah kedua-dua orang model ceria dan terserlah. Terdapat “eye contact” model Azura dengan kamera serta tiada “over exsposed” terutamanya pada baju warna putih. Terdapat “deep of field” dan mode warna yang sederhana.   

Tempat Ketiga Jurugambar : Rais Imam (Muar, Johor)Ketiga wang tunai RM20

Komen : Gambar yang menarik yang di ambil secara kandid, dimana kedua-dua model melihat arah yangs sama walaupun tiada “eye contact” dengan kamera. Cuma terdapat sedikit “overexsposed” terutamanya pada baju gown warna putih di bahagian bawah (kaki). Terdapat “deep of field” dan mode warna yang baik.